Start
Arktiska kajaker
Paddlar
Tipi
Sovsäck
Hemmabyggare
Galleri
 

 
Tipin- prärieindianernas traditionella hem

Tipi i solnedgång

En vacker tipi är som en god mor, hon samlar sina barn omkring sig och skyddar dem från kyla, snö och regn. Hos indianerna hade kvinnan ansvaret för tipin. Hon garvade skinnen till den, sydde den och transporterade den. Hon kunde sätta upp eller ta ner den på mindre än en halvtimme. 

Tipi av bomullscanvas

Det är mycket jobb med att göra en tipi. Men en gång färdig är den lätt och stadig, idealisk för indianernas nomadliv. 

Det karakteristiska för en tipi är rökklaffarna ovanför ingången. Rätt inställda efter vindriktningen gör dessa att röken lätt drar ut ur tipin. Vid starkt regn eller storm kan man lägga rökklaffarna omlott så rökhålet stängs helt. Vid bra väder ser man genom rökhålet wakan tanka, den stora mystiken som finns uppe i himmlen.

På sommaren, när det är mycket hett lyfter man upp duken på vindsidan, så luften kan cirkulera lite. Är det kallt och blåsigt ute sätter man i ett innertält som isolerar extra och skapar en dragfri miljö i tältet. För värme och ljus sörjer elden i mitten.

Jag syr naturligtvis inte mina tipis i buffelskinn utan i en kraftig, naturfärgad bomullscanvas. Så är den lätt att måla eller färga efteråt. Själva snittmönstret är hemmagjort men inspirerat av sioux-modell med extra breda rökklaffar. Detta ger tipin ett majestätiskt utseende samtidigt som rökavledningen fungerar bra.

Tipin kan man beställa i tre standarddiametrar vilka samtidigt även anger den ungefärliga höjden: 4 m ; 5 m och 6 m. För större tipis kontakta mig gärna för en prisförfrågan.

Priserna utan/med innertält:

4m -

7 000/9 000 kr

5    m -

10 000/13 000 kr

6    m - 

13 000/16 000 kr


Utöver färdigsydda tipis erbjuder jag även tipisömnadskurser; tid och pris efter överenskommelse.

Vill du sy en tipi på egen hand finns en enkel sybeskrivning på sidan för hemmabyggare.

Tipisömnad