Start
Arktiska kajaker
Paddlar
Tipi
Sovsäck
Hemmabyggare
Galleri
 

 
Paddlar

”Skall det där vara en paddel?” Den här frågan har jag fått många gånger om när jag kom dragandes med min hembyggda grönlandspaddel. Och visst; de ser inte direkt imponerande ut om man jämför med stora europapaddlar och glittrande vingpaddlar i allt mer exotiska material. Bilden ändras helt och hållet när man väl ger sig i kast och provar vad paddeln går för. Då märker man plötsligt att den visst ger tryck i vattnet och framdrift och att det även går väldigt bra att stötta på den. Inte så konstigt egentligen om man tänker, att Grönlandspaddeln är resultatet av en utveckling som har bevisligen pågått i över tusen år i trakter där man inte hade råd med undermåliga redskap.

Vad skiljer då Grönlandspaddeln från en standardpaddel?

  • Den är symmetrisk och har därmed ingen fram- och baksida man måste hålla reda på för att den skall funka på bästa sättet.
  • Den är smal för att inte ge vinden mycket motstånd. Dessutom kan man glida med handen längs med hela paddeln och på så sätt förlänga paddeln där det behövs; t.ex. vid svep eller stöttningar.
  • Den är så pass robust att man även kan smälla den i en sten nån gång utan att den går av eller förstörs ( även om den inte direkt blir vackrare av en sådan behandling)
  • Den är ovriden vilket är en viktig egenskap vid självräddningen i en Grönlandskajak, där man använder paddeln som utriggare.
  • Dess bladutformning gör den mycket förlåtande vid slarvig utförda tekniker, framför allt sculling och stöttningar. Något som nybörjare uppskattar mycket!
  • Den tillåter en mycket energieffektiv paddelstil vid längre paddlingar.
  • Sist men inte minst är risken väldig liten att man överlastar lederna vid paddling med Grönlandspaddel.  Jag har träffat ett flertal med handleds- och armbågsproblem som kunde fortsätta att paddla just genom att de bytte till Grönlandspaddel.
  • Det är bara att tillägga att man dessutom kan tillverka sin egen Grönlandspaddel för en billig peng och utan en topputrustad verkstad! Titta gärna på sidan för hemmabyggare!
Paddlar i olika skeden

Mina paddlar tillverkar jag i mellansvensk, kvistren furu med förstärkningar i sydsvensk alm. Impregnerade är paddlarna med ”Le Tonkinoise”; en fransk fernissa som klarar sig utan lösningsmedel och kemiska tillsatser och är baserad på linolja. Resultatet blir en väldig slitstark och elastisk yta som inte flagnar. 

Vill du beställa en paddel så ta gärna kontakt med mig angående dess mått och utformning.

Den färdiga paddeln kostar 1 700 kr. Eventuell frakt tillkommer.