Start
Arktiska kajaker
Paddlar
Tipi
Sovsäck
Hemmabyggare
Galleri
 

 
Sovsäck

Jag har valt att göra mina sovsäckar så långt som möjligt i förnyelsebara material. Det innebär, att tyget är ett tunnt bomullstyg och fyllningen är av dun.

Bomullstyget är visserligen lite tyngre än nylontygerna men det har samtidigt en hel rad fördelar. Bomullen känns skönt mot huden och andas bra, vilket ger en fin sovkomfort i ett stort temperaturområde. Desutom är tyget mycket tåligare i samband med lägereld-friluftsliv, där det kan yra en och annan gnista.

Dunet jag använder är danskt gåsdun som har plockats av slaktade djur. Förhållandet dun- småfjäder ligger vid 85%-15%, vilket ger en tålig fyllning och låg vikt. Dunet hålls på plats av en s.k. takpannekonstruktion där mellanväggarna sys så att det alltid ligger två kanaler ovanpå varann.

Allt som allt blir sovsäcken varm och robust och även användbar vid lite mer extrema turer (vilket vänner till mig på en tremånaders-skidfärd från Grövelsjön till treriksröset testade).

Jag syr sovsäckarna på beställning. Detta innebär, att jag kan anpassa sovsäcken efter kundens önskemål vad gäller färg, dunmängd, storlek och möjliga önskade detalier. Här några exempel:

Sovsäck

En standardvintersäck med 1 000 gr. fyllning, värmekrage och dragkedja väger 2 500 gr. och kostar 3 500 kr. Denna säcken värmer till omkring 20 minusgrader.

En extrem vintersäck med 1 500 gr. fyllning och alla detaljer väger ca 3 000 gr. och kostar 4 000kr. Denna sovsäcken håller för en van utesovare till ca 40 minusgrader.

Vill du sy din sovsäck själv, så kan du även köpa material hos mig:

Utförlig sybeskrivning:

Finns att ladda ned på sidan för hemmabyggare.

Dun:

800 kr/kg

Bomullstyg:

150 kr/m

Mellanväggstyg:

50 kr/m

Blixtlås 185cm:

100 kr

En hel byggsats för 2 100 kr innehåller:

  • beskrivningen
  • 1 000 gr dun 85/15
  • 8 m tyg
  • 3 m mellanväggstyg
  • blixtlås
  • täckjackssnöre 5m
  • snörlås 4 stk
  • kardborrband 1m

Textilfärg och passande garn får du då köpa själv.